מחלקות נוער טובות, ערובה להצלחה של המועדון?
האם ההשקעה במחלקת נוער טובה ותחרותית, שווה את המאמצים וההשקעה הכספית ומהווה ערובה להצלחה של המועדון? רביב ספיר מי שהיה מבעליה של הפועל ראשון לציון, עונה: "גם אם התחושה מלכתחילה הייתה ברורה, האם יש למישהו ספק עד כמה חשובה מחלקת הנוער, בעיצובו ובמיקומו של המועדון, בכדורגל הישראלי?"
האם ההשקעה במחלקת נוער טובה ותחרותית, שווה את המאמצים וההשקעה הכספית ומהווה ערובה להצלחה של המועדון? התשובה ברורה וחד – משמעית! כן ובגדול.
במועדונים הגדולים בישראל, מחלקות הנוער הן חלק הכרחי וחשוב באסטרטגיה של המועדון. מחלקת הנוער היא לב ליבו של כל מועדון ומייצגת את פני המועדון, כפי שיראה בשנים הבאות. ההתנהלות במועדונים אלו, מקרינה גם על מחלקת הנוער וזו מצידה, פועלת למלא את השורות. נכון, כי סיכויי ההצלחה להעלות שחקנים שישחקו באופן קבוע בקבוצה הבוגרת, נמוכים יותר, אך חלקם הגדול, לא נעלם, ומוצא את מקומו בקבוצות אחרות בליגות המקצועניות.
כאשר מועדון כלשהו זנח את מחלקת הנוער שלו, התוצאות הרעות לא איחרו להגיע. המועדון איבד את דרכו ואפילו במקרים לא מעטים, נעלם לחלוטין, כדוגמת הפועל לוד, הכח ר"ג, הפועל יהוד, הפועל חדרה, שמשון ת"א והדוגמאות עוד רבות. המכנה המשותף לכולם, כשמחלקת הנוער הפסיקה לתפקד ולהזרים כישרונות, המועדון עצמו התמסמס.
לעומת זאת, כאשר מועדון כלשהו גם אם הוא הוגדר "כקטן", זיהה את החשיבות ופעל בהתמדה לאורך מספר שנים, המועדון זכה להצלחות מקצועיות כבירות ואפילו להצלחות פיננסיות לא מבוטלות. כאן ניתן להביא דוגמאות רבות וטובות מהשנים האחרונות, כדוגמת קריית שמונה, מכבי פ"ת, בני יהודה, בני סכנין, הפועל רעננה ועוד.
רביב ספיר, השקיע רבות במחלקת הנוער בראשון לציון. (ONE)
כדי להמחיש כמה חזק הקשר בין איכות מחלקות הנוער לאורך ציר הזמן ובין הצלחת המועדון, נבדוק את המצב בליגות הבכירות בגילאי הנוער ונערים א'.
בליגת העל שלנו משחקות 14 קבוצות (מועדונים), ל- 12 מועדונים (85%), יש נציגות גם בליגת העל לנוער, כאשר רק להפועל כפ"ס והפועל עכו, אין ייצוג בליגת העל לנוער, כאשר קבוצות הנוער שלהן משחקות בליגה הלאומית לנוער.
מכיון שבליגת העל לנוער משחקות 16 קבוצות, מעניין לראות מיהם 4 המועדונים המיוחדים משהו, אשר קבוצת הבוגרים שלהם לא משחקת בליגת העל. מעין בדיקה, מהם הסיכויים של המועדונים הללו בעתיד הקרוב. המועדון החריג ביותר בנוף הוא: טוברוק נתניה של אריק איזיקוביץ. מועדון מופלא שהוא פרויקט חיים עתיר הצלחות. מועדון שבאופן מעשי לא מתפעל קבוצת בוגרים (רק לצורכי רישום חריגי גיל). בעבר, היה מועדון מפואר אחר בדמותו – גדנ"ע ת"א.
אנו לא מופתעים לגלות את מ.ס. אשדוד שקבוצת הבוגרים שלה הייתה חלק בלתי נפרד מליגת העל כמעט לאורך שני עשורים, וייתכן שכבר בעונה הבאה הוא יעפיל שוב. כמו כן, למרות שהן ממוקמות כרגע בשני המקומות האחרונים בליגה, נמצא את הפועל ראשל"צ (גילוי נאות, לא אדון בה), וכן את הקבוצה המפתיעה של נס ציונה שהצליחה לשרוד יותר מעונה בליגת העל לנוער כאשר קבוצת הבוגרים שלה נמצאת בליגה א'. מביני עניין יודעים שזה לא ממש מפתיע, כיוון שמחלקת הנוער של נס ציונה, מטופלת נכון והתקדמה מאד בשנים האחרונות".
כדי לוודא שהתמונה אינה שונה גם בגיל צעיר יותר, נבדוק את המצב בליגת העל לנערים א'.
גם כאן למועדוני ליגת העל לבוגרים, יש 11 קבוצות (79%) בליגת העל. שלא במפתיע כמו בנוער, להפועל עכו והפועל כפ"ס, הקבוצות משחקות בליגה הארצית וההפתעה, הפועל חיפה (שירדה בעונה שעברה ר.ס). חשוב לציין כי שלושת הקבוצות הללו ממוקמות כרגע במקומות 1, 2 ו-3 בליגה.
מיהם חמשת המועדונים הנוספים? טוברוק נתניה – כמובן, מ.ס אשדוד באופן מסורתי, רמת השרון שקבוצת הבוגרים שלה בליגה הלאומית אך השתייכה כמה עונות לליגת העל, ושתי הקבוצות הממוקמות נכון לרגע זה בשני המקומות האחרונים בטבלה, הפועל ראשל"צ והקבוצה המפתיעה מכולן – מ.כ. ג'וליס- עדות לעבודה מופלאה שנעשית בג'וליס בעשור האחרון.
גם אם התחושה מלכתחילה הייתה ברורה, האם יש למישהו ספק עד כמה חשובה מחלקת הנוער, בעיצובו ובמיקומו של המועדון, בכדורגל הישראלי?
כפי שציינתי - התשובה ברורה וחד – משמעית!".