תופעת שיתוף שחקנים שלא כדין בליגות הנמוכות
תופעות רישום שחקנים שלא כדין הולכת וגדלה בקרב הליגות הנמוכות החל מזיוף שחקנים בטופסי המשחק ועד לרישום בשתי ליגות הישראלית והפלסטינאית למרות איסור הדבר.
לאחרונה התקבל אחד מהעונשים הכבדים ביותר שידע שחקן כדורגל בעולם כולו שבית הדין של התאחדות לכדורגל מצא לנכון לגזור עליו עונש הרחקה של 99 שנים ממשחק פעיל.
כולם בוודאי שמעו על השם עטאף אבו בילל ששמו עלה לכותרות בחודשים האחרונים בעקבות עונש שנגזר עליו כאמור, הרחקה לצמיתות ממשחק פעיל בצעד גורף של הרחקה לתקופת של 99 שנים מהסיבה שהאחרון היה רשום בשתי ליגות בו זמנית האחת הישראלית והשנייה הפלסטינאית דבר האסור על פי חוקי פיפ"א.
לצערנו בקרב הליגות הנמוכות אנו נתקלים במקרים שונים של שיתוף שחקן שלא כדין לעיתים הדבר נובע מטעות אנוש, שהתקנון המשמעתי של ההתאחדות לכדורגל מכיר בה, ובמקרה הצורך במידה והוכח כי העבירה נעשתה בתו"ל יתחשב בית הדין בגזירת העונש ומידתו.
עו"ד אוהד כהן, מכיר את הטריקים של הליגות הנמוכות.
העבירה הנפוצה ביותר הינה רישום שחקן שלא כדין למרות שהיה מורחק בשל צבירת צהובים או הרחקה בהיותו בעל כפל תפקידים במועדון לדוגמא שחקן בבוגרים שמאמן במחלקת הנוער, ובגלל אי ידיעת החוק או חוסר ידע מתי לרצות את ההרחקה נענש על כך. לרוב יש לחסוך עבירה זו באמצעות בירור אל מול אגף הליגות הנמוכות של ההתאחדות לכדורגל ולמנוע את העונש על כך.
כאשר מדובר בעבירה של שיתוף שחקן שנעבירה בכוונת תחילה בית הדין לא יקל, תופעה שהולכת וגוברת הינה זיוף שחקנים של קבוצה מסוימת אשר רושמת בטופס המשחק שחקנים שאינם רשומים כלל במוסד להתאחדות לכדורגל על שמם של אלו שאכן רשומים ולזכותם הונפקו כרטיסי שחקן .
לא פעם הגיעו לידיהם של דייני בית הדין תלונות של קבוצות אשר שותפו נגדם שחקנים שלא שייכים כלל לסגל הקבוצה היריבה. נכון שלפני כל משחק על מנהלי הקבוצות להגיש לשופט המשחק את טופס המשחק שבתוכו נכללים שחקני הקבוצות, אך לא מתפקידו של השופט לעבור שחקן שחקן ולבצע הזדהות מה גם שלרוב תמונות השחקנים שעל גבי כרטיסי הליגה ישנות או לא ברורות.
התופעה השנייה שעמה מתמודדת כיום ההתאחדות לכדורגל הינה רישום מקביל בו זמנית בליגה הישראלית ובליגה הפלסטינאית כפי שהזכרתי בתחילת הכתבה.
על פי חוקי פיפ"א וחוקי ההתאחדות לכדורגל בישראל אסור לשחקן כדורגל להיות רשום בשתי ליגות בו זמנית.
מה שקורה בפועל הוא שישנם שחקנים ישראלים שמשחקים בקבוצות ישראליות בליגות הנמוכות בישראל שבדרך כלל משוחקים בסופי שבוע ומיד לאחר מכן בהפרש של כמה ימים נוסעים לרשות ונוטלים חלק במשחק כדורגל רשמי המנוהל תחת ההתאחדות הפלסטינאית.
לאור עונשו של מר עטאף אבו בילל שעל מנת שעונשו יבוטל נדרש באותו העת להציג טופס שחרור מקבוצות הפלסטינאית לראשונה התקיימו שיחות בין התאחדות לכדורגל בישראל לבין ההתאחדות הפלסטינאית שלא הכירה בשיתוף פעולה מסוג זה אך כנראה לאור תלונתה של ההתאחדות לכדורגל בישראל בפני פיפ"א החליטה ההתאחדות הפלסטינאית לשנות את גישתה בנושא.
בכלל, בהתאחדות לכדורגל מכירים את התופעה הזו וחושדים כי ישנם שחקנים נוספים אשר מנסים ו/או ינסו לעשות דבר דומה. על כן, ההתאחדות מנסה להילחם בכך ולעקור את התופעה מהשורש.
בידי הדיינים השיקול איזה עונש יינתן על עבירות מסוג אלו, לרוב הם מטילים קנס כספי וכפי שראינו ישנם גם החלטות יצירתיות ומרחיקות לכת.
הכותב הינו עו"ד המתמחה במקרקעין ודיני ספורט, מייצג שחקנים וקבוצות אל מול המוסד להתאחדות לכדורגל ראו- www.ocohenlaw.com
***יש לכם שאלות לעו"ד אוהד כהן ? צרו קשר עם האתר: goler1000@walla.com