הליגה הארצית: טובה לכדורגל הישראלי?
האם הקמתה מחדש של הליגה הארצית תיתן מענה לחוליים של הכדורגל הישראלי? האם באמת יש מקום ליותר מ-30 קבוצות מקצועניות? האם כמות המגרשים הראויים מספיקה להכיל את כל הקבוצות האלה? מה יהיו תנאי הסף הכלכליים להיכנס לליגה הארצית? מדובר בהרבה שאלות שלא על כולם יש תשובה עכשיו. מה אתם חושבים?
ביום חמישי האחרון נפל דבר בכדורגל הישראלי. מנהלת הליגות שאחראית על הליגות המקצועניות, הודיעה על הקמתה מחדש של הליגה הארצית, שתהיה הליגה השלישית בישראל מה שידחוק את ליגה א' להפוך לליגה הרביעית.
ואנחנו שואלים, האם העיתוי אכן נכון? האם המהלך צפוי לקדם או להבריא את הכדורגל הישראלי? אם כן, לא בטוח.
מועדון הקבוצות המקצועניות בישראל שמונה כיום 30 קבוצות הוא מועדון אקסלוסיבי בו שולטות כמעט לחלוטין חמש הקבוצות הגדולות: מכבי ת"א, מכבי חיפה, בית"ר ירושלים, הפועל ב"ש והפועל ת"א. האחרות כמו מכבי נתניה, הפועל חיפה, מ.ס. אשדוד, בני סכנין והפועל ירושלים מזדנבות מאחור ולעיתים גם נהנות מהפירורים שהגדולות משאירות. בליגה הלאומית הסיפור קצת שונה. היא מורכבת מהקבוצות שעולות או רוצות לעלות כמו הפועל פ"ת, בני יהודה, הפועל ר"ג ואפילו נוף הגליל ומכאלה שבכלל לא מעוניינות לעלות לליגת העל, כל אחת וסיבותיה היא. ויש את אלה שהגיחו מהליגות הנמוכות לתוך המועדון הזה כמו בני ריינה, עירוני טבריה, כפר שלם, כפר קאסם ואפילו הפועל חדרה. ומה מתחת: יש את כל אלה שחולמות לעלות או לתקוע יתד. למה? כי מדובר בהרבה כסף ולא רק מהטוטו או מזכויות השידור, אלא מהעובדה שקבוצה מקצוענית מושכת אליה ילדים למחלקת הנוער. ומחלקת נוער גדולה שווה הרבה כסף שמגיעים מתמיכות ומההורים שחושבים שהם קונים חלום עבור ילדם. הרי מי לא חולם לשחק בליגה מקצוענית כשיהיה גדול?
אז למה בעצם צריך את הליגה הארצית?
ישנם הגורסים כי המעבר בין ליגה א' "החובבנית" לכאורה ללאומית שהיא מקצוענית לכל דבר, הוא חד מידי. קבוצות מתקשות לעמוד בתנאי הסף ובעיקר כמות האצטדיונים בארץ מקשה על התהליך. בליגה הלאומית של העונה הבאה לפחות ל-6 קבוצות לאומית לא יהיה מגרש ביתי: הפועל חדרה, מ.ס. כפר קאסם, מכבי יפו, מ.ס. קריית ים, עירוני מודיעין והפועל רעננה וזאת בהנחה שכפר שלם ובני יהודה ישחקו בשכונת התקווה שיפתח מחדש. ולגבי כסף? כולם יודעים שקבוצות לאומית רבות מתקשות לעמוד בתקציב המינימום וישנן הרבה קומבינות בליגה הזו.
ישנם הגורסים שהקמת הארצית תבלום את ההימורים ואת הכסף השחור. תשובתי לכל אלה: הצחקתם. הכסף השחור ימשיך לנהל את הליגה וסביר להניח גם כספי ההימורים, אם כי זה יהיה בצורה הרבה יותר דסקרטית. תשאלו מדוע הטוטו משך את התמיכה שלו מהליגה הארצית שהייתה קיימת בזמנו.
ולכן לדעתי, מדובר במהלך פופוליסטי שאמור לחזק את כוחן של הקבוצות הגדולות. שימו לב: מתוך 18 הקבוצות שאמורות לשחק בליגה הארצית, 6 מקומות יהיו שמורים לקבוצות בת של מועדונים מליגת העל. לא מתחילים מהליגה הכי נמוכה כמו בכל מדינה מסודרת. עוד 4 מקומות (ואולי יותר) יהיו שמורים לקבוצות שיגיעו מהליגה הלאומית כפועל יוצא של הקטנת הליגות המקצועניות. כך שלליגה א' ישארו אולי עוד 8 מקומות (אפילו פחות). לדעתי, המהלך יעלים כמעט לחלוטין את קבוצות ליגה א' ויהפוך את החלום להפוך לקבוצה מקצוענית כמעט בלתי ניתן להגשמה. ללא תמיכה מבחוץ (עירונית או פילנטרופית) יהיה קשה מאד להעמיד תקציבים ראויים ואז מה יקרה? תסיקו את המסקנות בעצמכם.
אז מה יהיה גובה תקציב המינימום שקבוצה ארצית תצטרך להעמיד? מהיכן יבוא הכסף? מה יהיה קריטריון המגרשים? ועוד הרבה שאלות שיעלו בדרך. כאן אני חוזר לשאלות שהצגתי בפתיח. האם זה יקדם את הכדורגל הישראלי?
מה אתם חושבים?