זה שיר פרידה: כנגד ארבע קבוצות דיברה ונפרדה ליגה א׳
חג הפסח בא עלינו לטובה, אבל את המרור שאכלו אוהדי הקבוצות שירדו ליגה העונה הם לא ישכחו זמן רב. ללא ספק העונה הזאת תיזכר בדפי ההיסטוריה של ליגה א׳, עונה שבה ארבע קבוצות רשמו ירידת ליגה. הפועל אשקלון המועדון שרשם ימים יפים בליגת העל, בני לוד שרק לפני שתי עונות שיחקה בלאומית, בית״ר נורדיה קבוצת האוהדים מהבירה והפועל אזור שירדה ליגה אחרי עשר שנים בליגה א׳
עונת הכדורגל 21/22 הגיעה לסיומה, זו ללא ספק הייתה עונה לא פשוטה וגם בתחילת הדרך מרבית הקבוצות בליגה ידעו שהן הולכות להילחם על חייהן ושפשוט זה לא יהיה.
המאבק הארוך והממושך בתחתית הבוערת נמשך עד למחזורים האחרונים של העונה, ואם בעונות קודמות קבוצות הצליחו ללכת לים מוקדם יותר, העונה לא מעט קבוצות המתינו לישורת האחרונה כדי לדעת מה יעלה בגורלן.
עם סיום העונה הסדירה, ארבע קבוצות נפרדו באופן רשמי מליגה א׳ והן: הפועל אשקלון, בני לוד, בית״ר נורדיה והפועל אזור ואין ספק שהקבוצות הללו יחסרו לנו בליגה, בעיקר נורדיה ואזור שמשחקות בליגה א׳ כבר כמה שנים. מנגד, הסיפור של אשקלון ובני לוד הוא ארוך ושונה לחלוטין.
הפועל אשקלון
אם אריק איינשטין ז״ל היה בחיים, כנראה שהוא היה אומר שהשיר שמילותיו הן: ״ואיזה מסכנים האוהדים״ מוקדש לא רק לאוהדי הפועל תל אביב, אלא גם לאוהדי הפועל אשקלון. אין לי ספק שנשבר להם הלב וכתוצאה מכך הם כבר מזמן נטשו את היציע באיצטדיון סלה שפעם היה מלא.
המועדון הזה עבר כל כך הרבה תהפוכות בכדורגל, ועוד הרבה לפני שיובל נעים הוביל לעלייה את האדומים אשדוד ולעונה נהדרת את שמשון כפר קאסם שאולי גם תסתיים בעלייה מהפלייאוף, הוא גם זה שהעלה אותה שתי ליגות ברציפות עד לליגת העל.
לחשוב שהמועדון שרק לפני חמש עונות עוד שיחק בליגה הראשונה בישראל עם שמות כמו: דובב גבאי, מושיקו לוגסי, מירקו אורמוש, אייל משומר, אדריאן רוצ׳ט ועוד. יפתח את עונת 22/23 בליגה הרביעית הלא היא ליגה ב׳.
ההתדרדות הקשה של אשקלון התחילה עם פירוק עמותת ותיקי הפועל אשקלון ב2019 , כאשר הקבוצה פתחה את העונה עם מינוס תשע נקודות, ובסיום אותה עונה היא נשרה לליגה א׳.
בעונת 2020 זכויות הניהול של הקבוצה עברו ליאיר דניאל ושניר נפתלי, והקצר לכאורה בין הבעלים החדשים לעיריית אשקלון שהפסיקה לתמוך כלכלית בקבוצה גרם לפירוק טוטאלי של המועדון שידע ימים יפים יותר.
מפתיחת העונה באשקלון ידעו שהקבוצה הולכת לעונה קשה ופיננסית, מלבד השחקן המנוסה ציון צמח שיחקו בקבוצה שחקנים צעירים ואנונימים , מרביתם יוצאי מחלקת הנוער של אשקלון שרצו לקבל במה.
הפועל אשקלון תפתח את עונת 22/23 בליגה ב׳ (צילום: מני בן ארי)
כבר בפתיחת העונה הנוכחית הכריזו על אשקלון כעל היורדת הבטוחה הראשונה בליגה, והאמת התחזיות ניבאו נכון. לא מעט מאמנים ניסו למנוע את מה שהיה ברור לכולם, אסי אלימלך, שניר סופר וגם אבי בוחבוט שהגיע לקדנציה קצרה במיוחד. אך אשקלון הציגה יכולת חלשה מאוד לאורך כל העונה, התקשתה לחבר ניצחונות ולעמוד באינטנסיביות של הליגה.
למרות שהיה ברור שאשקלון היא היורדת הבטוחה, הירידה הרשמית שלה הגיעה במשחק מול מרמורק במחזור ה-29 בו הפסידה 0-3, מחזור לאחר מכן היא רשמה את אחד מהפסדים הגדולים בתולדות המועדון 1-9 מול שמשון ת״א.
הפועל אשקלון שרק לפני חמש שנים שיחקה בליגת העל, סיימה את העונה הנוכחית במקום ה-18 שנועל את טבלת ליגה א׳ דרום והיא רושמת ירידת ליגה שלישית בתוך חמש שנים. אוהדי הקבוצה רק יוכלו לקוות שהקבוצה הזאת תחזור בעתיד לימיה היפים ולקדמת הבמה של הכדורגל הישראלי, גם אם זה אומר תחת עמותה אחרת, תראו מה הצליחו לעשות אוהדי הפועל ירושלים לשעבר קטמון.
בני לוד
עד לפני שתי עונות המועדון עוד ידע ימים טובים יותר בליגת המשנה, שם היא שיחקה במשך 14 שנים כשכולם זוכרים לקבוצה את סיבוב ח׳ בגביע המדינה בכדורגל ובו היא הדיחה את בית״ר ירושלים בפנדלים.
בעונת 2014 הקבוצה חזרה לשחק באיצטדיון בלוד אחרי שאירחה את המשחקים שלה בשכונת התקווה, באותה עונה הקבוצה גם זכתה בתואר הראשון בתולדותיה לאחר שגברה על בני יהודה וזכתה בגביע הטוטו של הליגה הלאומית.
בני לוד הייתה קבוצה שהצליחה לתקוע יתד בליגה הלאומית, אומנם לא קבוצה שמצליחה להגיע להישגים גדולים אבל כן מצליחה לשמור על מקומה בליגה וזאת עד לעונת 2018 ובה הבעלים מוחמד אזברגה המכונה אבו סובחי נפטר ממחלה קשה. בעונת 19/20 הקבוצה עוד הצליחה לשרוד בליגה הלאומית, אך עונה לאחר מכן היא נשרה לליגה א׳ דרום.
מי שעומד כיום מאחורי הקבוצה הוא אופיר רגב, האיש החזק בכדורגל בעיר לוד שבמקביל גם עומד מאחורי הפועל לוד. בתחילת העונה הייתה תקווה גדולה ברחוב הספורטיבי בלוד להשאיר את בני לוד בליגה, ולעלות את הפועל לוד לליגה א׳. אך העונה הסתיימה באכזבה גדולה כאשר בני לוד נשרה לליגה ב׳ והפועל לוד לא הצליחה להבטיח עלייה. שתי הקבוצות יפגשו בעונה הבאה לדרבי ספק חגיגי בליגה ב׳.
בני לוד, הרבה שחקנים צעירים ורעבים (צילום: דדי ברק)
גם בני לוד סומנה מתחילת העונה כיורדת פוטנציאלית, אבל אנשי לוד נלחמו להשאיר אותה בליגה כנגד כל הסיכויים. ההרכב של הפועל לוד העונה היה בנוי בעיקר משחקנים שרוצים לקבל במה בליגה כאשר רובם אנונימיים, אבל חשוב לציין שלא מעט פעמים ראינו על כר הדשא שחקנים רעבים שרצו להוכיח את עצמם בליגה.
הקבוצה התמודדה עם בעיות כלכליות, כאשר במהלך העונה שחקנים שבתו כי לא קיבלו שכר, וגם ראינו חילופי מאמנים. זה התחיל מגדי כרמלי, אחריו הגיע שמעון וקנין ואז יוגב בן סימון, אך הקבוצה התקשתה לשרוד בליגה והיא מסיימת עונה לא פשוטה במקום ה-16 בטבלה עם 33 נקודות בקופה שלא הצליחו להשאיר אותה בחיים.
בני לוד תפתח את העונה הבאה בליגה ב׳ עם הרבה חומר למחשבה על ההתנהלות של המועדון העונה, וכבר המון זמן אנחנו שומעים באוויר על איחוד בינה לבין הפועל לוד, אז אולי עכשיו זה המומנטום הטוב ביותר לכך.
בית״ר נורדיה
רחוק מהשיגעון הקבוע שאופף את מתחם האימונים בית וגן, בין עצים בעמק הארזים שוכנת לה בית״ר נורדיה, אחת הקבוצות המסקרנות ששיחקו בליגה א׳ דרום.
הקבוצה מהבירה שהוקמה בשנת 2014 ע״י אוהדי בית״ר ירושלים שהתנגדו לגזענות ואלימות, מספרת סיפור גדול יותר מהיכולת שהקבוצה הציגה בעונה הנוכחית.
הרעיון של הקבוצה קרם עור וגידים עוד מתקופת גאידמק, שהביא את צמד השחקנים הצ׳צ׳נים סדאייב וקדאייב, החתמה שגררה התנגדות מצד אוהדי הקבוצה שבעקבות המקרה הניפו כרזה ענקית בטדי שנשאה את הכיתוב ״בית״ר טהורה לעד״.
השבר הסופי נוצר עם הגעתו של אלי טביב, ואירועי אלימות באימון הפתיחה בבית וגן שגרמו לניתוק מלא של מס׳ אוהדים מבית״ר ירושלים. עוד באותו שבוע נפתח דף פייסבוק שקרא לאוהדי בית״ר להתנער מהתופעות הללו, להתאחד ולהקים קבוצה משלהם ומשם כל השאר היסטוריה.
מאז עונת 16/17 הקבוצה מהבירה משחקת בליגה א׳, ובסיום העונה הנוכחית כעבור חמש עונות היא נשרה באופן סופי לליגה ב׳. הקבוצה עברה לא מעט בשנים האחרונות, ואם נחזור אחורה מעט בעונת 19/20 היא נבנתה באחד מהתקציבים הגדולים בליגה א׳ בניסיון לעלות את הקבוצה לליגה הלאומית, ואף זכתה להצטרפותו של הסמל הבית״רי אבירם ברוכיאן, אך הדברים לא צלחו ואותה עונה הופסקה בעקבות משבר הקורונה בישראל.
אשתקד הקבוצה רשמה הישג אדיר במפעל הגביע וזאת במקביל לעונה לא פשוטה בליגה, נורדיה הצליחה להפעיל לשמינית גמר גביע המדינה והייתה לקבוצה היחידה מהליגה השלישית שהגיע למעמד זה. שם היא פגשה לא אחרת מאשר את קבוצת הכדורגל בני סכנין, אם זה היה מפגש מול בית״ר ירושלים הרוחות כנראה היו אחרות , אבל לנורדיה אג׳נדה אחרת לגמרי מהקבוצה מליגת העל.
בסיום העונה הקודמת היא גם הצליחה להבטיח הישארות לעוד עונה בליגה, אבל העונה לצערם הרב של האוהדים זה לא קרה.
הקבוצה ידעה מתחילת הדרך שהיא הולכת לעונה קשה מאוד. גילי גור שחקן הקבוצה לשעבר חתם כמאמן הקבוצה, אך הקבוצה התקשתה לצבור נקודות והציגה יכולת לא טובה, בעיקר בשל היותה מורכבת משחקנים צעירים וחסרי ניסיון.
במהלך העונה גור סיים את דרכו ובמקומו מונה גדי כרמלי, ואפשר להגיד שהוא הפיח רוח חיים בקבוצה שהתחילה לשחק כדורגל חיובי, פתוח והתקפי. יעיד על כך הניצחון המרשים מול מכבי יפו, שהעניק מעט אושר לאוהדים הצהובים שחורים אחרי עונה עגומה, וכמה חבל שכרמלי לא הגיע לבירה מתחילת העונה.
ובכל זאת, ירידת הליגה הייתה כמעט בלתי נמנעת, והתמיכה של אוהדי הקבוצה לאורך כל הדרך בהחלט ראויה להערכה.
בית״ר נורדיה מסיימת את דרכה בליגה אחרי חמש עונות בליגה א׳ דרום, כשהיא ממוקמת במקום ה-17 אחד לפני אחרון בטבלה. מאחורי המועדון הירושלמי יש דרך ובעיקר ערכים, ואין ספק שאנחנו נראה את המועדון הזה שוב בליגה א׳.
גדי כרמלי, הכניס רוח חדשה בנורדיה וכמה חבל שלא הגיע מוקדם יותר (צילום: גלעד אמיס)
הפועל אזור
כשאומרים ״קבוצת ליגה א׳ טיפוסית״ מדברים על הפועל אזור, אחת מהקבוצות הוותיקות בליגה א׳ דרום שאחרי עשר שנים רשמה ירידת ליגה מאכזבת ותפתח את עונת המשחקים הבאה בליגה ב׳. אין ספק שזה יהיה מוזר מאוד ליגה א׳ ללא הפועל אזור.
המועדון שילם מחיר כבד אחרי עונה כושלת מאוד ובה נעשו כל הטעויות האפשרויות, אבל בשלב הזה שהוכרע גורלה כל זה כבר היסטוריה.
הפועל אזור הוקמה בשנת 1954, חמש שנים לאחר מכן היא עלתה לליגה ב׳ לראשונה בתולדותיה, מאז הקבוצה עברה כברת דרך ארוכה אך מעולם לא שיחקה בליגה הבכירה. בעונת 81/82 הקבוצה העפילה לראשונה בתולדותיה לליגה א׳ , אך ב1988 ירדה לליגה ב׳. החזרה לליגה א׳ הגיעה בעונת 11/12 אחרי 24 שנים לא פשוטות ומאז הקבוצה משחקת בליגה א׳ דרום.
אזור אומנם סומנה כאחת הקבוצות הפוטנציאליות לרדת ליגה, אך לאנשי המועדון הייתה עוד תקווה שהקבוצה תצליח להישאר לעונה נוספת כנגד כל הסיכויים. את העונה פתח על הקווים המאמן ליאור ראובן, אך הקבוצה לא הציגה יכולת טובה מספיק ועל פניו היו בעיות במועדון הרבה מעבר ליכולת. ראובן סיים את דרכו בקבוצה ואיתו גם כל ההנהלה הקודמת , ואחריהם הגיעה הנהלה חדשה עם רוח חדשה וגם אביבי זוהר שחלם להשאיר את הקבוצה בליגה.
האם הפועל אזור תחזור במהרה לליגה א׳? (צילום: מני בן ארי)
למרות שזוהי עונה של ארבע יורדות, והכל בתחתית היה צמוד מאוד, לאזור דווקא היו את הכלים להישאר בליגה. זה מועדון ליגה א׳ טיפוסי, משחקים בו לא מעט שחקנים מנוסים שמכירים את הליגה מקרוב, את סגנון המשחק ואת המגרשים. אך בכל זאת משהו שם לא עבד העונה אולי זאת בכלל קארמה, וראינו את אזור בעיקר בועטת בדלי כשהיו לה כמה הזדמנויות לקחת נקודות חשובות.
הפועל אזור מסיימת את העונה הסדירה במקום ה-15 בטבלה, ז״א שהיא הקבוצה האחרונה שירדה ליגה. אזור הצליחה לצבור 33 נקודות והיא נמצאת מרחק של שתי נקודות בלבד מעירוני כסייפה שמעלייה בטבלה ונמצאת במקום שממנו הולכים למבחנים.
אזור תפתח את העונה הבאה בליגה ב׳, ויהיה מעניין לראות האם במועדון ישימו למטרה כבר בעונה הבאה לחזור לליגה א׳ איתה הקבוצה הייתה כל כך מזוהה.
נורדיה נפרדת מליגה א׳ דרום (צילום: דן יידוב)