"לחץ הוא שם המשחק"
עם כניסתנו לישורת האחרונה במשחקי הליגות בכלל ומשחקי הפלייאוף בפרט, אנו נמצאים במה שמכונה "תקופת ההכרעות". פליקס שאשא מכין אותנו לתקופה אשר מכנסת לתוכה את כל מאווזיהם ותחושותיהם של אוהדי הספורט בכלל והכדורגל בפרט מכילה בחובה גם תחושות מאתגרות, ולעיתים אף מעכבות!
"בכל פעם שעליי לקבל החלטה חשובה אני עוצר לרגע, על מנת ליהנות מפעילות מרגיעה בכדי שאוכל לקבל אותה כמו שצריך" (פאולו קואלו)
ספורטאים, על ענפי הספורט השונים חווים רגשות שונות בתקופות מאתגרות אלו. המונחים לסוגי רגשות אלו משתנים: מלחץ וסטרס עד מתח ולעיתים אף מועקה וחרדה. כל אלה מבטאים את המצב הנפשי בו נמצאים הספורטאים ב"תקופות המכריעות" כפי שציינו בתחילה.
הוכחות לקיומו של לחץ ספורטיבי ניכרת כתופעה מוכרת של ספורטאים, אשר רמת הביצוע שלהם באימונים טובה באופן משמעותי מאשר בזמן תחרות או במשחקים מכריעים. אלו ספורטאים שיש להם קושי להכיל מצבי תחרות, אשר מתבטאים אצל כל אחד באופן שונה. חשוב לציין לפני ששמים תווית של "לוזר" על מישהו יש לבדוק האם המצבים של קושי בהתמודדות עם תחרות, חוזרת על עצמה וגם אז עזרה של פסיכולוג ספורט/ מאמן מנטאלי יכולים לשנות את המצב בצורה דרסטית.
חשוב להבין שללחץ בספורט יש תפקיד חיובי - ללא לחץ אין דרישה להתפתחות ולא נוצרת התקדמות. אולם, חשוב לאפשר תקופות של מנוחה מהלחץ התחרותי ובעיקר חשוב לדעת כיצד לווסת את הלחץ בצורה יעילה להפקת ביצוע איכותי.
פליקס שאשא מסביר לנו כמה הלחץ מכריע... (מני בן ארי)
לחץ בספורט בכלל ובכדורגל בפרט מתרחש כאשר הספורטאי מעריך/מחשיב את יכולותיו הספורטיביות כפחותות מדרישות התחרות בה הוא פועל. בסיטואציה זו כאשר מגיע הספורטאי ל"מאני טיים" הוא אינו מסוגל להתמודד עם הלחץ ואז אנו נתקלים בירידה חדה ביכולתו. הלחץ הפסיכולוגי מתבטא בעייפות- נפשית ופיזית, ירידה חדה בכושר הריכוז, ירידה תלולה ביכולותיו של הספורטאי לקבל החלטות ובמרבית המקרים הדימוי העצמי של הספורטאי יורד.
התמודדות עם מצבי לחץ בספורט התמודדות עם לחץ ספורטיבי משתנה מאדם אחד למשנהו. לכל ספורטאי ישנם דרכים שונות אותן הוא מאמץ במקרים של התמודדות עם לחץ. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהאזנה למוזיקה, שיחות עם איש מקצוע לצפות בסרט אהוב ואף שהות במקום שאהוב עליו ומרגיע . ישנם ספורטאים שמשתמשים במדיטציה, דמיון מודרך ותרגילי נשימה לשם הפגת הלחץ.
אימון מנטאלי מתמשך וקבוע מאפשר לספורטאי "ללמד" את המוח שלו כיצד להרפות מהמחשבות והלחצים שמלווים אותו כשהוא חושב על עצמו בתחרות - "נותנים למוח לנוח".
סיפור מעניין:
מרצה בהרצאה לניהול לחצים ומתחים ניגש לכוס עם מים שהייתה על השולחן, הרים את הכוס ובזמן שכולם ציפו לשאלה "האם הכוס הזו חצי מלאה או חצי ריקה", שאל המרצה: "מי יודע לומר לי כמה כבדה כוס המים הזו...?"
התשובות היו שונות ומגוונות , בין 100 גרם ל-500 גרם.
המרצה שתק לרגע ואמר:
"המשקל הקבוע של הכוס הזו הוא קבוע והוא אינו משנה כלל. השאלה האמיתית היא כמה זמן אני מחזיק את הכוס הזו.
אם אחזיק אותה לדקה, לא תהיה לי שום בעיה.
אם אחזיק אותה שעה שלמה, ידי ודאי תכאב.
אם אחזיק אותה ליום שלם, היד שלי תהפוך נוקשה וחסרת תחושה.
בכל המקרים משקלה של הכוס לא השתנה כלל, אבל ככל שאני אחזיק אותה זמן רב יותר כך היא תהיה כבדה יותר".
הלחצים והדאגות שלנו בחיים הם כמו כוס המים הזו, אם חושבים עליהם לרגע כלום לא קורה, אם חושבים עליהם מעט יותר הם מתחילים לכאוב, ואם אנו חושבים עליהם כל הזמן אנו מרגישים משותקים מפחד ואיננו מסוגלים לבצע דבר.
חשוב לזכור לשחרר את המחשבות הדאגות והלחצים.
בכל ערב, מוקדם ככל האפשר, הניחו את כל הדאגות והמחשבות, אל תישאו אותם אתכם ותחשבו עליהם כל הערב אל תוך הלילה.
הכותב הינו:
מאמן התנהגותי קוגניטיבי CBC
מאסטר בחינוך
מורה לחינוך מיוחד
מאמן ושחקן כדורגל לשעבר
"לחץ הוא שם המשחק", פליקס שאשא